torsdag 10 mars 2011

Vet ni något om vad personen har gått igenom?

Det är människor vi pratar om, det är människor med rättigheter, med samma behov som du och jag. Människor som vill ha kärlek och omsorg.
När ni pratar om en svensk då försöker ni alltid att finna en förklaring. Sveriges värsta våldtäktsman genom tiderna, han är svensk. Han är vit, blond och ser ut som vilken vanligt född svensk som helst med svenska, vita föräldrar med blåa ögon. Det är hemskt, fruktansvärt det han gjort tycker alla, samtidigt som man letar efter att finna en orsak. Varför gjorde han så? Hur var hans barndom? Blev han misshandlad? Blev han försummad? Blev han mobbad? Vem var han?
Är det en invandrare, en utlänning en med ett annat etniskt, kulturellt ursprung än en vit svensk. Ja, en sådan som ser mörk ut, då är han bara mörk och hemsk. Fruktansvärt att han kommer hit och gör så.
Men vet du vad han har gått igenom? Är det mindre hemskt att han som sjuåring kom hem efter skolan och fann sitt hem sönderbombat och hans mamma och sex syskon sen den dagen var försvunna. Hans pappa var bortförd sen lång tid innan. Att han sedan blev iväg skickad av en granne till Iran, där han kom till en familj som slog och trakassera honom. Han flydde till Turkiet och började arbeta på en bilverkstad. Där träffar han en kille som blir hans bästa vän. Tillsammans flyr de till Grekland. På natten sitter de tillsammans med många andra i en liten gummibåt och alla paddlar i panik med händerna för att komma fram. Det är massa med båtar som trängs på havet och det är svårt att hålla sig kvar i båten. En del trillar i och försvinner. Till slut, äntligen når de land. Där väntar den grekiska gränspolisen och den natten misshandlas hans bästa vän till döds.
Kärlek och omsorg, är vad vi alla vill kunna ge våra barn! Men har vi förståelse för alla de barn som inte får det?
Eller är en del av verkligheten så overklig och omöjlig för oss att sätta oss in i så därför väljer vi att göra en skillnad? Eller är det verkligen så att vi fortfarande vill tro att det är skillnad i hur de mänskliga rättigheterna ska tolkas för olika individer beroende på etnisk bakgrund?

Det finns ingenting som rättfärdigar ett brott, utan det som är intressant i sammanhanget är hur vi väljer att se på olika individer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar