tisdag 8 mars 2011

Rätten att bli hörd!

Igår var vi på skolan & träffade några killar som går i åttan. Vi körde en del värderingsövningar kring fördomar & diskussionerna var igång.
Denna vecka har de sex & samlevnads vecka, så en liten förväntning från killarna var från början att det var det som vi skulle fokusera på.
Innan läraren lämnar klassrummet säger en av killarna:
- Vi vill ha en man som pratar sex med oss!
- Ja, jag vet. svarar hon.
- Men vi vill ha det. En som förstår, du fattar ju inte hur vi killar känner det. Vi vill prata med en kille!!!!!!
Läraren suckar & säger att de ska få träffa en kille på ungdomsmottagningen.
- Men vi vill ha en & prata här på skolan om sex!!!!!
När läraren är vi dörren vänder hon sig om & säger:
- Ja, just ja! Jag kom på att ni ska få önska maträtt. Om alla skriver den maträtt som de vill äta på en lapp så lämnar jag dem. Allt utom tacos får ni skriva!
- Varför det?
- De har bestämt det!

Artikel 12: Åsiktsfrihet och rätten till att bli hörd
1. Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.

2. För detta ändamål skall barnet särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med den nationella lagstiftningens procedurregler, i alla domstols- och administrativa förfaranden som rör barnet.

Undra om det från skolors sida räcker med att låta eleverna en gång per termin välja maträtt, då har de ju i alla fall en gång jobbat för ökat elevinflytande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar